top of page
  • Skribentens bildFredrik

Nya halvledarlandet att investera i? Ett nytt Taiwan?

Klockan 09:00 är det Fredagslive som vanligt i Discorden! Då och då springer man på nya intressanta idéer och pitchar om olika aktier, sektorer och regioner. Jag tycker dock att det blir alltmer sällan med tiden. Senast jag hittade ett nytt land som jag tyckte var värt att investera i var när jag köpte in mig i Indien 2022. Sedan jag köpte in mig i Indien är deras breda börsindex Nifty 50 upp dryga 40% och det tycker jag är helt ok!

Om du skulle vilja fräscha upp minnet kring varför jag tycker att Indien fortfarande är en intressant investering så rekommenderar jag denna video:

Som titeln avslöjar har jag nu hittat ett nytt land som jag är sugen på att investera i. Nämligen Malaysia. Malaysia sett till BNP är världens 36:e största land. Detta trots att landet är relativt litet och återfinns på 68:e plats bland världens största länder. Befolkningen uppgår till 35 miljoner och placerar Malaysia som det 44:e största landet sett till befolkningen. Malaysia ligger i Sydostasien och har Singapore, Vietnam, Kambodja, Thailand, Filippinerna och Indonesien som sina närmaste grannar. Dessa länder spelar en stor roll både ekonomiskt och geopolitisk för Malaysia. Genom regionala samarbeten som deras ASEAN (Association of Southeast Asian Nations) har Malaysia byggt upp starka handelsförbindelser med sina grannar, vilket främjar ekonomisk tillväxt och stabilitet i regionen. Landets geografiska position gör det till en knutpunkt för regional handel och logistik, särskilt genom viktiga hamnar som Port Klang och Port of Tanjung Pelepas, som underlättar handelsflöden mellan Asien och resten av världen. Dessa två hamnar är några av de största och viktigaste för den globala handeln.

Malaysias ekonomi har vuxit kraftigt under en lång tid. Nedan ser du årstakten för BNP-tillväxten under de senaste 10 åren. Den senaste rapporterade datan, Q2 2024, visade på en tillväxt om 5,9% mot samma period året innan. Under de senaste 20 åren har BNP växt i snitt med 4,5% årligen​. Samma snitt gäller för de senaste 10 åren. Förutom pandemin då Malaysia, precis som övriga delar av världen, fick smaka på konk.

https://tradingeconomics.com/malaysia/gdp-growth-annual Deras BNP utgörs till 76% av export och placerar Malaysia som ett av de mest export-intensiva länderna i världen. Det är när vi börjar titta på själva exporten som Malaysia blir intressant...

https://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_Malaysia Den största delen av export består av "Industry sector" och utgör 36,8% av totala exporten. Näst största sektorn är Electrical and Electronics som i sin tur utgör 32,8% av den totala exporten. Och Electrical and Electronics i sin tur utgörs till 47% av export av halvledare 👀 Med en höftning så utgör halvledare ungefär 15% av landets totala export. Och som ni ser i printsen nedan så är siffrorna gamla.

Tittar vi till nyare siffror, 2023, så utgjordes 67% av exporten inom Electrical och Electronics av halvledare och uppgick totalt $84,95 miljarder. Detta kan då ställas i relation till totala exporten för landet som under 2023 trillade in på $273 miljarder. Alltså i runda slängar så utgör halvledarexporten ungefär 31% av Malaysias totala export. Malaysia är alltså nästan uppe och nosar på Taiwans % av export som utgörs av halvledare. Det är inte illa pinkat! Sett till % av länders export så är det just Taiwan och Malaysia som är störst i världen.

https://www.matrade.gov.my/en/about-matrade/media/press-releases/press-release-2024/6097-the-sky-is-not-the-limit-for-malaysia-s-e-e-trade https://tradingeconomics.com/malaysia/exports-of-goods-and-services-us-dollar-wb-data.html Även när man ställer Malaysia i relation till andra länder så står landet på sig riktigt bra när det kommer till halvledare. Malaysia är världens 6:e största exportör av halvledare och utgör drygt 7,7% av den globala exporten. Man ligger till och med före självaste USA men efter Hong Kong, Taiwan, Kina, Singapore och Sydkorea. Här är det alltid en definitionsfråga när det kommer till halvledare och vilka länder som faktiskt är störst. Men listan nedan gäller för just export av halvledare och komponenter och inte mjukvara, licenser eller design. Det hade skickat upp USA långt upp. Utan här snackar vi hårdvara!

https://www.worldstopexports.com/electronic-circuit-component-exports-country/ Nåväl, vi har kommit fram till att Malaysia är ett litet land i Sydostasien men som är väldigt stora inom halvledare! Och finns det någonting nu som gör landet extra speciellt? Händer det något i halvledarsektorn som jag tycker är extra intressant? You bet! I år har Malaysias premiärminister Anwar Ibrahim kommunicerat att landet kommer att satsa hela $107 miljarder under de kommande åren för att ytterligare utveckla sin halvledarproduktion och stärka sin position som en global spelare inom detta område​. Denna gigantiska investering är en del av Malaysias National Semiconductor Strategy, som syftar till att göra landet till en viktig spelare i den globala halvledarkedjan. Investeringarna kommer att riktas mot avancerad chipdesign, tillverkning och särskilt mot att bygga upp kompetens och infrastruktur inom 3D-packaging och andra högteknologiska segment​. Inom paketering och testning är landet redan väldigt stora.

https://www.datacenterdynamics.com/en/news/malaysia-to-invest-107bn-to-boost-countrys-front-end-chip-design-capabilities/ Satsningarna från staten kommer också att innebära skattelättnader för utländska bolag. Detta för att locka till sig fler aktörer. Har man lyckats locka några? Ajjebjörn! Tidigare i år kommunicerade Tyska Infineon ut att man planerar att bygga en ny fabrik för totalt $8 miljarder.

https://www.bnnbloomberg.ca/business/international/2024/08/08/malaysia-boasts-of-chip-clout-as-infineon-opens-7-billion-site/ Intel har också planerat att bygga en fabrik i landet till ett värde av $7 miljarder.

https://www.datacenterdynamics.com/en/news/malaysia-to-invest-107bn-to-boost-countrys-front-end-chip-design-capabilities/ Under 2023 kommunicerade Nvidia ut att man partnar upp med Malysiska YTL Power och investerar $4,3 miljarder i AI utveckling.

https://www.reuters.com/technology/nvidia-talks-with-malaysias-ytl-data-center-deal-sources-2023-12-08/ Samma sak gäller för Texas Instruments som investerar $3 miljarder i landet.

https://www.trendforce.com/news/2023/10/16/news-micron-opens-second-smart-manufacturing-fab-in-malaysia/ Men det är inte bara halvledarbolagen som riktar blicken mot Malaysia. Teknikjättar såsom Google, Microsoft, Amazon, ByteDance (TikTok), Enovix, Ericsson, och Bosch har också meddelat stora investeringar i landet. Dessa investeringar går över flera olika sektorer. Allt från cloud computing och artificiell intelligens till avancerad tillverkning och energiutveckling​. Till exempel har Google nyligen investerat i att bygga sitt första datacenter i Malaysia. Det får ses som en del av den bredare satsning på digital infrastruktur och teknikutveckling​ i landet. Microsoft har investerat stora summor för att utveckla molntjänster och digitala lösningar i landet, med målet att stärka Malaysias digitala konkurrenskraft. Samtidigt så har Amazon Web Services (AWS) också satsat i landet. Att få med dessa teknikjättar är en väldigt viktig pusselbit. Utan dessa får landet ingen digital infrastruktur. Därtill har ByteDance, Kinesiska företaget bakom TikTok, också byggt datacenters i landet. Och ni vet vad man brukar säga om man vill göra pengar... Follow the money! Att alla dessa bolag investerar mer eller mindre samtidigt i landet borde få alla att lyfta på ögonbrynen. Den stora mängden kapital som strömmar in från både teknik- och halvledarföretag gör att Malaysia är på G att kunna bli en framtida stormakt inom halvledarsektorn.

Landet har länge kämpat med att ta sig från "low end manufacturing" till "high value industries". Hästen man satsar på är halvledarsektorn. Och nu kan det vara så att stjärnorna äntligen står rätt för Malaysia.

Det har inte undgått någon att det just nu pågår ett full out handelskrig mellan USA och Kina. Ett handelskrig är dåligt för business. I alla fall om man är ett Amerikanskt storbolag som importerar mycket från Kina eller om man är ett Kinesiskt tillverkningsbolag som levererar till USA. Denna utmaning och risk har fått stora teknikbolag att vända blicken bort från Kina och titta på andra alternativ för produktion. De stora företagen vill hedga sig och bland teknikbolagen kallar man detta för "China plus one". Alltså att man ska ha Kina som tillverkare men även en +1 i form av ett annat land. Detta för att inte vara helt beroende av Kina. Och just nu pågår det ett race mellan flera olika länder som vill vara +1. Tänk dig att du är Nvidia. Du har blivit bjuden på Intels bröllop. I inbjudan står det att du får ta med +1. Du har redan en tight relation med Kina sedan tidigare. Men du vet också att det är en överhängande risk att Kina under kvällen kommer bli alldeles för full och börja spöa på sin bordsgranne som heter Taiwan. För att inte göra Kina alltför upprörd så tar du ändå med dig Kina till bröllopet. Men du ser också till att hedga dig genom att ta med din sidoflört som heter Malaysia. Du vet att Malaysia är lugnare som person och om Kina nu spårar ut kan du istället ha Malaysia som bordsdam. Det du har gjort nu är att hedga dig. Och det är precis det här som pågår mitt framför våra ögon i den globala halvledarsektorn! Men varför ska man välja Malaysia som +1? Det finns väl många trevliga kandidater.

Det enkla svaret är att landet redan har en bra infrastruktur för halvledartillverkning. Landet ligger bra geografiskt i relation till andra halvledarnationer, man har en engelsktalande arbetskraft då det är ett av de mest använda språken i landet, en billig arbetskraft och man har sedan tidigare bra relationer med många av världens ledande halvledarbolag. För att gå från en ok halvledarnation till en riktigt bra så krävs det stora investeringar även från staten. Staten satsar som sagt stort på att utveckla landets ekonomi till att producera mer avancerad teknik. Staten har då lagt fram "Den nya industrimasterplanen" (NIMP) 2030 för Malaysia syftar till att omvandla landets industrisektor genom att öka produktiviteten, främja innovation och hållbar utveckling. Planens mål inkluderar att höja den ekonomiska komplexiteten, stärka avancerad tillverkning och utveckla strategiska industrier som elektronik och elfordon. Fokus ligger också på att öka global konkurrenskraft, förbättra arbetsstyrkans färdigheter och stödja små och medelstora företag att integrera i internationella leveranskedjor. Hållbarhet och digital transformation är centrala inslag. https://www.businessgo.hsbc.com/en/article/new-industrial-master-plan-nimp-2030-malaysia Så utöver de $107 miljarder som jag pratade om tidigare i inlägget som ska satsas på halvledarsektorn specifikt så har nu landet även lagt fram denna "Industri Masterplan" som uppgår till $20 miljarder. Vi har alltså stora satsningar från ledande teknikbolag runt om i världen och vi har stora satsningar från landet själva. The Malaysian Semiconductor Industry Association, MSIA, räknar själv med fortsatt stark tillväxt och ser det som troligt med ett CAGR om 7,6% fram till 2030 vilket i runda slängar skulle dubblera storleken av landets halvledarsektor.

https://www.thestar.com.my/business/business-news/2024/07/24/malaysian-semiconductor-exports-to-reach-rm12-trillion-by-2030---msia Allt är dock inte guld och gröna skogar. Även om den billiga arbetskraften kan ses som en fördel för utländska bolag så har det mer varit en nackdel för Malaysia. Detta har bland annat lett till en stor utvandring av ingenjörer till grannen Singapore. Där erbjuds ingenjörerna i många fall 3x så hög lön för samma arbete. Under Q1 2024 ökade antalet arbetssökande i Singapore med Malaysiskt ursprung med hela 66%. Detta är någonting som landet måste få bukt med.

Ett annat uppenbart problem är utbildning. I dagsläget producerar landet bara 5000 ingenjörer inom halvledarsektorn årligen. För att kalkylerna ska gå ihop med landets halvledarsatsning skulle det krävas att landet x10 den siffran.

https://developingtelecoms.com/telecom-business/telecom-investment-mergers/16766-malaysia-goes-for-even-more-semiconductor-growth.html Ännu ett problem med Malaysia är den politiska instabiliteten. Bara under de senaste 4 åren har landet haft 4 olika premiärministrar. Det är svårt att uppnå stor och strukturell förändring utan politisk stabilitet. Summa summarum så anser jag att Malaysia har alla ingredienser som krävs för att bli ett framtida Sydkorea eller Taiwan. De har kunskapen och den industriella erfarenhet som krävs. Speciellt inom halvledarsektorn där de redan är en av världens största exportörer​. De har en historik av att vara en tillverkningshub för stora företag som Intel och Bosch​. Deras geografiska läge i Sydostasien gör dem till en strategiskt viktig knutpunkt för global handel och logistik, vilket ger dem ett bättre utgångsläge jämfört med flera andra länder i regionen​. En avgörande faktor är också deras statliga engagemang. Regeringen har som sagt kommunicerat ut investeringar på $107 miljarder till landets halvledarindustri. En satsning som visar att de är beredda att satsa stort för att ta sig uppåt i värdekedjan​. De har dessutom redan lyckats locka till sig några av världens största teknikföretag, inklusive Google, Microsoft, Amazon, och TikTok, vilket ger en tydlig signal till världen att Malaysia är på rätt väg​ eller i alla fall att dessa bolag tror på att Malaysia kan vara någonting på spåren! Detta är enligt mig ett "make or break moment" för Malaysia. Om landet lyckas fortsätta attrahera stora teknikbolag och deras kapital, kommer det att skapa en stark arbetskraft med hög kompetens och know-how. Detta kommer inte bara att möjliggöra högre utbildningsnivåer och produktivitet, utan även öka landets förmåga att konkurrera globalt genom tillverkning av high-value produkter som avancerade halvledare och tekniska komponenter. Denna utveckling skulle kunna förändra Malaysia från ett medelinkomstland till en starkare och rikare ekonomi på samma sätt som Sydkorea och Taiwan har gjort. Det är absolut bold som fan att kalla Malaysia för ett nytt Taiwan eller ett nytt Sydkorea. Men enligt mig finns ingredienserna där.

Men risken är att om Malaysia inte lyckas ta sig vidare till mer avancerad teknikproduktion så riskerar landet att bli fast i en roll där de producerar mindre avancerad teknik och där de inte får tillräcklig ekonomisk utveckling för att kunna klättra uppåt i värdekedjan. Den globala konkurrensen är hård men Malaysia satsar för fullt just nu. Tiden får utvisa om denna satsning går hem eller inte. Jag gissar på att premiärministern Anwar Ibrahim säger ungefär så som Gretzky sa: "You miss 100% of the shots you don't take. ..." Malaysia är inte populärt instrument att investera. Det kan jag konstatera efter att jag har tittat igenom utbudet på Avanza och Nordnet. Det finns totalt.... trumvirvel.... 1 ETF mot landet. Det är Xtracker som erbjuder 1 ETF. Performance för i år har varit riktigt bra och den är redan upp 22% för året.

Tittar vi till exponeringen är det mestadels bank och finans som finns med i ETF:en. Totalt utgör den posten 43% av exponeringen och det är kanske inte riktigt det jag är ute efter. Däremot behöver jag inte en ren teknik ETF. Om landets satsning går hem är det inte bara deras inhemska halvledarsektor som kommer att gynnas. Utan jag tänker mig att alla sektorer kommer att gynnas. Bank, finans, industri, infrastruktur, hälsovård, konsument osv osv. Går det hem så är min uppfattning att det kommer att gå hem brett! Jag är dock inte övertygad om att jag vill köpa just denna ETF. Jag ska spana igenom om det finns några andra intressanta alternativ under kommande veckor. Jag har landat i att jag vill ta exponering med någon liten procent av portföljen. Jag tycker att Malaysia är tillräckligt intressant case för att ta en mindre position. Men än så länge vet jag inte hur jag ska exponera mig. Kanske får man börja på att läsa om enskilda bolag. Det mina damer och herrar var Fredagsspecialen. Jag hoppas att ni uppskattade denna. Skriv gärna era tankar och idéer kring Malaysia nere i kommentarsfältet.

Vill man följa aktiemarknaden i Malaysia så gör jag det genom FTSE Bursa Malaysia KLCI med den enormt långa tickern FBMKLCI.


Liknande inlägg

Visa alla

6 commenti


vincentcastellano
för 5 dagar sedan

Tack för givande inlägg!

Malaysa är ett magiskt land att resa runt i!

Mi piace
Fredrik
Fredrik
för 2 dagar sedan
Risposta a

Tack själv! Har aldrig varit där. Men hade varit spännande att besöka :)

Mi piace

William
för 5 dagar sedan

Uppskattad och ingående pitch om Malaysia, tack för det!

Mi piace
Fredrik
Fredrik
för 2 dagar sedan
Risposta a

Tack själv!

Mi piace

danieljoakimwallin
för 5 dagar sedan

Otroligt bra spaning. Stort tack! 👏👏

Mi piace
Fredrik
Fredrik
för 2 dagar sedan
Risposta a

Tack själv! Blir spännande att följa Malaysia framöver :)

Mi piace
bottom of page